RPA för ekonomi

Bolag som vill förbli konkurrenskraftiga bör dra nytta av fördelarna med RPA-automation för ekonomi och finans i form av ökad lönsamhet och effektivitet samt nöjdare kunder och medarbetare.

RPA för ekonomi & finans

Alla som på något sätt arbetar med ekonomi – vare sig det är bokföring, lönehantering, fakturering, aktieplacering eller ekonomisk rådgivning – känner till omfattningen av underlag, system och deadlines (och alla siffror ska vara rätt förstås). Även om arbetsuppgifterna skiljer sig åt är många av dem regelbundet återkommande, av administrativ karaktär och inte särskilt komplexa. Idealiska för att automatisera, alltså.

En robot gör aldrig fel och har mycket hög arbetskapacitet, dygnet runt. Den kan arbeta i flera system samtidigt och göra sådant som att flytta data, ta fram underlag och skicka fakturor. Den avlastar medarbetarna, ökar effektiviteten och sänker kostnaderna. Kort sagt, RPA är den perfekta assistenten!  

Nyttan av RPA

Rent generellt är nyttan av RPA för ekonomi och finans densamma som nyttan av RPA för andra branscher och avdelningar:

  • Medarbetare frigörs från rutinuppgifter och kan istället ägna sig åt mer kvalificerade och analytiska arbetsuppgifter.
  • Saker utförs snabbare. 
  • Utökade kontroller och felhantering elimineras vid in- och utmatning av data.
  • Mindre stressade medarbetare, nöjdare kunder.
  • RPA fungerar som en brygga mellan befintliga system som inte kan integreras med varandra och ser till att data kan röra sig mellan dem.

Alla dessa punkter på pluskontot kan förstås appliceras på arbetsuppgifter som är specifika för ekonomi och finans – det finns mängder av processer och flöden som lämpar sig väl för dokumenttolkning och automatisering med RPA.  

Så vad kan RPA användas till inom ekonomi & finans?

Du kan använda digitala medarbetare till i stort sett alla monotona, linjära och upprepande uppgifter som inte kräver en människas tolknings- och analysförmåga – så långt har tekniken inte kommit, än. Här kommer några exempel på användningsområden:

Redovisning

Momskörning, månadsavstämningar, likviditetsrapporter, kontaoavstämningar, med mera

Reskontra

Registrera nya leverantörer, skicka påminnelser vid oattesterade fakturor, hantera kreditfakturor, uppdatera kund- och leverantörsdata, med mera

Controlling

Registrera nya leverantörer, skicka påminnelser vid oattesterade fakturor, hantera kreditfakturor, uppdatera kund- och leverantörsdata, med mera

Fakturering och fakturahantering

Hantera och skicka fakturapåminnelser, scanna och tolka OCR på pappersfakturor, returnera ofullständiga leverantörsfakturor, validera och extrahera data, med mera

Koncerninterna tjänster

Ta fram rapporter, investeringsunderlag, avstämningar, lönehantering med mera

Ekonomi- och finansbolag

Öppna konton, nykundsregistrering, kortaktivering, ta fram investeringsunderlag, bevaka aktiekurser, med mera

Netgains erbjudande

Netgain har lång erfarenhet av att automatisera processer och flöden hos företag och organisationer av olika storlekar och inom olika branscher. Vi är specialister på UiPath, en av marknadens ledande RPA-verktyg, och är Preferred Partner med ServiceNow som erbjuder obegränsade möjligheter för automation.    

Prata med oss om du funderar på att införa RPA för ekonomi och finans, eller har en lösning som du vill ta ett steg vidare. Våra experter kombinerar detaljkunskapen om de tekniska lösningarna med en djup förståelse för införandeprocessens olika steg. Vi ser till att automationen blir verklighet.

Vill du prata med en Netgainare?

Du når oss enkelt på telefon och mail, du kan även fylla i formuläret så kontaktar vi dig så fort vi kan.

 

 

 

Vänligen

acceptera marknadsförings-cookies

för att kontakta oss via formulär.

Meny