Lyckas med din CMDB-implementation!

På den här sidan

Vill du veta mer?

Vi är experter på ServiceNow och pratar gärna med dig om hur vi kan hjälpa din verksamhet

Därför är det viktigt med en CMDB

CMDB är ganska tekniskt och det kan vara svårt att mäta – man ser inte effekten omedelbart. Många tycker därför att det räcker med en light-version. CMDB är själva hjärtat i flera av ITIL-processerna för att få ut maximal nytta. CMDB ger ökad transparens på de områden ni vill ha operativ översyn på. Det gör det också möjligt att proaktivt fånga upp fel som kan påverka tjänster eller andra kritiska system i organisationen. CMDB  hjälper dessutom stödprocesser att snabbare identifiera issues genom relationer, event eller mätning på tjänster. 

Man upptäcker nyttan med CMDB mer och mer allteftersom lösningen används, och det ger snabbt positiva ringar på vattnet till omkringliggande funktioner och områden. 

Projektgrupp med samma mindset

Det är viktigt att acceptera var man står – det är OK att vara nybörjare på CMDB! Alla i projektgruppen måste ha samma utgångspunkt och förväntningar. Det går inte att dra igång ett större projekt från scratch, alla måste ha samsyn och acceptera den nivå man faktiskt befinner sig på.

Börja enkelt

Börja smått och avgränsat för att sätta strukturen och håll dig till scopet. Sätt en enkel grund med en liten databas och några få integrationer och bygg ut stegvis. Lägg inte till bra-att-ha-attribut, de får snabbt projektet att svälla och spräcker budgeten. Parkera dem och spara till fas 2. 

ServiceNow pratar om faserna krypa-gå-springa-flyga i sin CSDM modell. En bra sammanfattning tycker jag och applicerar den även på införandet av CMDB.

Underskatta aldrig en out-of-the-box-lösning

Krångla inte till det. ServiceNow har en out-of-the-box-lösning för fullskalig CMDB som ger en kostnadseffektiv förvaltning. Den är enkel att hantera och är en bra hjälp att komma igång snabbare. 

Ta hjälp av Discovery

Många har den men inte alla vet hur man ska använda den. Discovery-tjänsten hos ServiceNow är ett effektivt hjälpmedel för att populera och modellera CMDB med information. Tjänsten lyssnar av all tillåten trafik i nätverket, samlar upp relevant information för varje attribut och relaterar objekten på rätt sätt för CMDB:n. Discovery kräver en del förståelse för indatan och implementation men där bistår Netgain gärna. Vi har ett nära samarbete med ServiceNow och hjälper dig till ett lyckat resultat.

Glöm inte informationssäkerheten 

Sist men inte minst – ta med informationssäkerhet från start. Då slipper du tråkiga överraskningar på slutet som att känslig information når fel personer. Vilket innebär att du behöver göra om och göra rätt. Bättre då att göra rätt från början.

Läs fler nyheter

Svenska Kraftnät går live med ServiceNow ITSM on-premise för en effektivare ärendehantering

Netgain AB, Sveriges största specialistbolag inom ServiceNow, har tillsammans med ATEA Sverige, genomfört en framgångsrik lansering av Svenska Kraftnäts ITSM on-premise. Detta projekt markerar ...

Netgains syn på hur offboardingrisker kan minska med automatiserade processer i ServiceNow

Den nyligen publicerade artikeln ”Så ser du till att en anställd som slutar inte blir en risk” i Computer Sweden (2023-08-07) beskriver ett antal ...

2:a plats i Great Place to Work

Vi är oerhört stolta! Vi på Netgain är oerhört stolta och glada över att meddela att vi har fått en hedrande 2:a placering i kategorin medelstora organisationer 50-249 anställda i Sverige av ...